6. okt, 2022

Vi har de senaste veckorna kunnat följa utvecklingen i Iran, efter att en ung kvinna på 22 år, blivit brutalt mördad av den iranska moralpolisen. Hennes namn är Jina Amini, en kurdisk-iransk kvinna, vars liv offrades för att hon bar sin slöja felaktigt, så att hennes hår kom att synas.

Detta blev startskottet för kvinnorna i Iran, att ge sig ut på gatorna och protestera mot ett religöst förtryck som varat alltför länge. Protesterna är nu inne på sin tredje vecka, och minst 52 personer, varav fem kvinnor och fem barn dött i protesterna. Minst 1500 personer har också gripits. 

Kvinnorna protesterar mot förtrycket av deras kön, tvånget att bära slöjor, samt alltför oftast det obligatoriska tvånget att  underordnas i männes värld, där prästerskapet och sharia styr landet. Protesterna sprids som en löpeld över hela världen, där kvinnor i protest klipper av sig sina hår och slänger sina slöjor, som stöd till kvinnorna i Iran. 

För mig som varit i Iran , så kommer många tankar upp och det berör mig mycket. Iran är ett vackert och varmt land och  sällan har jag träffat ett varmare folk och under senare år, har jag upplevt att hoppet har kommit tillbaks hos de yngre generationerna. Jag har anat en längtan efter frihet hos kvinnorna och ingenting har kunat ta hoppet eller drömmen ifrån dem. Så det är definitivt inte en slump att kvinnornas uppror börjat. Jina Amina blev startskottet för denna revolution.

Men så många människor har innan dess fått offra sina liv för denna dröm- Så låt oss heller inte glömma dem; Aborrahman Farrokhzad, Sadegh Sharafkandi, Homayoun Ardalan, Parvaneh Forohar, Dariush Forohar, Mohammad Mokhtari, Neda Agha Soltan och många fler...

Detta är mig veterligen den första feministiska revolutionen i världen, och det är oerhört viktigt att Sverige och omvärlden stödjer deras kamp mot den islamistiska förtryckarregimen i Iran. Det är dags att stå upp för alla kvinnors och flickors rätt att själva bestämma över vad de vill eller inte vill bära, och mest av allt stå upp för alla människors lika värde. 

Det är hög tid att solidarisera med kvinnorna i Iran och deras feministiska revolution. Dom kan och dom vågar, vi kan och vi vågar sluta upp bakom dem.

// B K R O Kraft Force 2022-10-06

  Annah Ally 

12. sep, 2022

Dagen efter valnatten har kommit, ljuset lyser klart och även valresultatet. Det blir med all sannolikhet ett regimskifte. Det ser ut som en ny regeringskonstillation, på svagaste möjliga grund kommer att ta form. En minoritetsregering ledd av Moderaterna, Liberalerna och KD. Där det är SD som faktiskt är garanten för att ens detta regerings underlag skall kunna formas. 

I den politiska debatten är det viktigt att alltid ha respekt för sina motståndare, för inom politiken så har sanningen, eller definitionen av sanningen två sidor. Detta beror nturligtvis på den politiska åskådningen som man har. Och under detta val så glömdes verkligen ideologin bort, det kom att handla om sakfrågor och indirekt även om rädsla.

Därför var alla politiska partier förlorare i år, utom SD. Även socialdemokraterna gick fram, trots en urusel pandemipolitik, och en misslyckad och stundtals förlamande politik gällande integrationen liksom inte minst rättsfrågorna. Man har inte lyckats bryta framförallt gängkriminaliteten. Men jag tror också att socialdemokraterna har kunnat hämta upp sig till viss del med bytet av partiledare. Det är min uppfattning att Magdalena Andersson är just vad socialdemokraterna behöver, hon blir en samlande och enande kraft och hon blir på många vis en landsmoder och känns inte minst statsmannamässig och är väldigt lätt att gilla. Hon har blivit allt det som socialdemokraterna verkligen behöver och jag är övertygad om att Magdalena Andersson är socialdemokartins andra chans... Det är bara beklagligt att inte Stefan Löfven avgick tidigare, för då hade socialdemokraterna haft en mycket större chans.

Moderaterna kom heller inte att göra det valet som man önskade, man blev inte ens det största partiet utan SD, därmed sagt kommer också en minoritetsregering att överleva enbart på stödet från SD. Frågan är, om verkligen SD kommer att nöja sig med att vara ett stödparti? KD gjorde heller inget bra val, och i SVTs valstudio menade Bush att dom valt att stå tillbaks till följd av Kristerssons regeringsalternativ. Detta var ytterst märkligt, då ett starkt regeringsunderlag hade mått bra av ett starkt valresultat även av KD. Moderaterna vann mycket på rättsfrågorna och folkets vanmakt gällande gängkriminaliteten. Men även det faktumet att Moderaterna alltid mer eller mindre varit hela det konservativa blocket. Även som politisk motståndare, har jag stor respekt för de konservativa värderingarna som Moderaterna alltid repressenterat...

Men nu har den politiska maktkartan ritats om efter valresultatet. Jag tror fullt och fast på att Sverige demokraterna vann mest av allt på det sk "påskupproret". Där det blev mycket tydligt hur segregerat det svenska samhället verkligen är. Där motsättningar kom upp till ytan och blev väldigt tydliga. Genom rädsla och genom missnöje, kunde Åkesson växa. I partiledarutfrågningen som SVT gjorde, så tillstod Åkesson att om Sverige hade haft en fungerande integrationspolitik, så hade aldrig SD funnits. Detta i sig är ett misslyckande för alla politiska partier. Sedan tror jag också att de sociala medierna och de yngre generationerna också var en stor makt och plattform i valet, som framförallt kom att gynna SD. 

Vidare så går det inte att komma ifrån att flertalet partier ändrat den politiska kursen i deras migrationspolitik, till följd av SD. Dessa partier är Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. 

När det gäller Centerns valresultat, så gjorde även de ett sämre val. Jag tror att Lööf tappat vissa väljare till Magdalena och socialdemokraterna. Men framförallt tror jag också att det  handlar om en ideologisk motsättning. Det "gamla" gardet av kärnväljare kan och vill supporta ett konservativt block, medan den moderna väljaren kan välja Lööf för att hon är en ideologisk motståndare till Åkesson. Skulle Lööf avgå under den här mandatperioden, skulle motsättningarna bli uppenbara. Jag tror att en orientering till det konservativa blocket, skulle innebära att centerpartiet kommer att minska. Men just nu är centerpartiet och Lööf en viktig garant för för vår demokrati.

Miljöpartiet tror jag överlevde och växte, mest av allt av taktiska röster. Jag hade önskat att det var på grund av att miljöfrågorna är så viktiga, men sorgligt nog har de fått en underordnad betydelse. Därför är det väldigt viktigt att man skapar en stark profilering på sina frågor. Och att man blir starkare i opposition. 

Även Liberalerna, tog sig in i riksdagen igen, trots att de så sent som i våras varit uträknade. Man gjorde en stark upphämtning, även om många röster som hos miljöpartiet var taktikröster, eftersom bägge sidorna också är beroende av att dom finns kvar i riksdagen. Sedan har också den tillförordnade partiledaren gjort ett bra jobb, och han har visat sig mycket folklig!

Vänsterpartiet minskade också från tidigare valresultat, men även dom kan växa sig starkare i opposition. Men i mina ögon så är dom SDs första motståndare. Även där har partiledaren visat sig mycket stark och har profilerat många viktiga kärnfrågor. 

Min uppfattning är att oppositionen har allt att vinna på att SD har vuxit sig starka, ett starkt ytterhetsparti, ger allt som oftast en stark och enad motståndare. Men just nu, i det krassa dagsljuset, dagen efter valnatten, så är vi alla förlorare tyvärr. Utom just SD. 

En utopi vore, om vi fick till en stark samlingsregering, eftersom vi går mot oerhört oroliga tider. Lågkonjunktur, krig i vårt närområde och inte minst en ökande inflation och arbetslöshet. Skenande mat och elpriser.  Kanske står vi inför den värsta tiden efter krigstiden. För vi behöver enighet och samling kring Sveriges bästa. Men detta kommer dessvärre icke att ske.

Vi behöver ett land i mångfald och vi behöver ett land där alla inkluderas och där alla människor ges samma förutsättningar, oavsett bakgrund. Vi behöver också ett samhälle som värnar om de mest utsatta. 

2022-09-12

Zelda Boudine Strömbäck

 

 

 

7. sep, 2022

Ikväll satt jag och tittade på statsminister kandidaternas duell, Magdalena Andersson för Socialdemokraterna och Kristersson för Moderaterna. Jag hade egentligen inte så stora förhoppningar, när jag bänkade mig framför tvn. Men jag började känna hopp.

För någonting hände under sändningen, som fick mig att se Magdalena Andersson som oväntat stark mot Kristersson. Och onekligen är Ulf Kristersson en god retoriker, som kan tala omkull de flesta.

Det är utan överdrift en svår tid som Sverige står inför, bakom oss har vi en pandemi, som kanske för lättvindligt avskrivits. I spåren av denna kommer enorma konsekvenser, en analkande lågkonjunktur, inflation, massarbetslöshet, en sjukvård som inte levererar. Vi har också stigande och orimliga elpriser liksom enorma matpriser.  Sedan har vi efterdyningarna av påskupproren och inte minst gängkriminaliteten och definitivt skjutningarna som skapar skräck.

Så det är inte oväntat att oppositionen går framåt, moderaterna, KD och inte minst sagt SD. Dessa partier ökar ju mer rädsla och vanmakt som byggs upp. Samhället står inför stora problem, som helst en bred samlingsregering skulle kunna erbjuda. Men detta är tyvärr inte möjligt i Sverige, då man inte kan tänka i större sammanhang. Det skulle behövas en stark regering, som inte vårt land kommer att få, vare sig det gäller den röda eller blåa sidan. För sanningen är att alla kommer att vara förlorare på valnatten, oavsett vinnaren. För regeringen kommer att få slåss för sin överlevnad och möjliga parter att liera sig med, för att på så vis säkra att deras förslag godtas.

Hur har vi kommit hit? Det viktigaste svaret ligger nog i förra valets resultat, och där liberalerna och centerpartiet övergav alliansen politik till följd av SD. Efter  många strider inom liberalerna,avgick partiledaren och ersattes av en ny falang som ville samarbeta med KD och M och indirekt SD. Däremot har Annie Lööf och Centerpartiet stått kvar och stöttat den socialdemokratska regeringen, anledningen är att man motsätter sig allt samarbete med SD.  Man har varit tydlig att man aldrig kommer att inleda ett samarbete med SD i framtiden.

Men vad händer om partiet inte får ett bra valresultat, kommer partiledaren att avgå? Kommer även detta parti att ta en ideologisk vändning till sitt ursprung, och inte minst till alliansen. Helt klart är att Lööf fått nya väljare till partiet, både från städerna men också inte minst, en betydande grupp invandrare. Som i sin tur tänker att centerpartiet är ett parti som är SDs motsats... Ändock väljer man att lägga ned sina röster vid budgetomröstningen i våras. Detta innebar att det var M, KD och SDs budget som därmed kunde röstas igenom. Där en del av budgeten handlade om finansieringen att få invandrare att återvända till sina hemländer med ganska stort startkapital från svenska staten...

Oppositionen får många röster på grund av många människors rädsla , för gängkriminaliteten och det besinngslösa  skjutningarna och dödandet. Man vill skärpa straffen , och med all rätt i och för sig. Men man skiljer också på brott och brott. Kvinnovåldet har inte samma prioritet.

För mig är ett gott samhälle, ett samhälle som värnar om de svagaste och mest utsatta. För mig handlar valet aldrig om sakfrågor, utan det handlar om min samhällsuppfattning och ideologi. Jag kommer aldrig att behöva en valkompass från tv eller medier. Jag vill bara ha ett samhälle, som inkluderar alla.

// Zelda, B K R O Kraft Force

20. jul, 2022

 

BRÅ, Brottsförebyggande rådet presenterade statistik som visar att det dödliga våldet minskar generellt i alla grupper utom just två grupper. Dessa är dödligt våld med skjutvapen samt dödligt våld mot kvinnor i parrelationer.

Våren 2021 presenterade regeringen ett 40 punktsprogram för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vid årsskiftet utökades det till att gälla 99 punkter- och den 16 juni i år kom ytterligare ett åtgärdspaket för att minska våldet. Under  många år har satsning efter satsning initierats, men ändock fortsätter våldet. Varför lyckas samhället inte inte stoppa våldet?

Man skulle kunna tro att metoo rörelsen har haft positiv inverkan på främst attityden i arbetet kring våldsutsatta kvinnor. Men ingenting har egentligen förändrats överlag.

Fortfarande är statusen att arbeta med barn och kvinnobrott hos polisen betydligt lägre. Och för att kunna arbeta effektivt mot våldet, måste man också förstå komplexiteten i brottet. Främst på grund av familjebanden mellan offer och gärningsman. Väldigt ofta har man också gemensamma barn. Vidare så är ungefär hälften av alla gärningsmän okända av polisen för annan brottslighet.

Under 2021 trädde också ett nytt brott i kraft, barnfridsbrottet, som gäller barn som bevittnar våld mellan närstående och  detta har lett till ett bättre bevisläge, när barnens vittnesmål kan användas. 

Hur ser våldet ut?

När kvinnor dödas är det vanligast att gärningspersonen är en nuvarande eller tidigare partner. Motivet är oftast svartsjuka eller separation. En annan vanlig orsak är psykisk ohälsa hos gärningspersonen. Dödligt våld från andra familjemedlemmar är också vanligt när brottsoffret är kvinna. 

Brottsplatsen är i 80% av fallen någon av de inblandades hem eller det gemensamma hemmet.

När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner, är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen. 

- Fortfarande finns inga insatser som har kunnat vända den negativa spiralen. För sanningen är att det blir svårare och svårare för kvinnan att lämna en man som slår en kvinna i Sverige idag. Färre och färre kvinnor som behöver skydd får skydd. Effekten blir den att man oftast först beviljas hjälp, om risk för dödligt våld finns. Sett i backspegeln, är inte ens det en garanti. För det är dessvärre en bister sanning, att kvinnor alltför ofta förvägras hjälp och inte minst kontaktförbud. Detta har många gånger lett till dödlgt våld!

Sverige idag och kvinnors rätt att överleva, kommer vi att fortsätta granska under sommaren.

24. jun, 2022

Vi på B K R O Kraft Force,

Vill passa på att önska er alla en Glad Midsommar och en riktigt skön sommar.